Fundacja rozpoczyna projekt o nazwie POD SKRZYDŁAMI AGENORA, którego celem jest wsparcie samotnych mam wychowujących chore lub niepełnosprawne dzieci.

Samotne wychowanie chorego dziecka to w naszym kraju wielkie obciążenie i niezwykłe wyzwanie. Trudno podołać temu zadaniu w pojedynkę. Tym bardziej, że matki dla swoich chorych dzieci muszą być jednocześnie rodzicami, psychologami, rehabilitantami, a także instytucją zdobywającą środki na codzienną egzystencję. Często codziennemu wysiłkowi towarzyszy chroniczne zmęczenie, zniechęcenie i ciągła obawa przed kolejnym dniem. Chcemy wesprzeć te mamy. I chcemy, aby spokojniej i pewniej patrzyły w przyszłość.

Nasz projekt ma na celu znalezienie pozytywnych odpowiedzi na pytania:
- co się stanie z moim dzieckiem, gdy mnie zabraknie?
- jak będzie wyglądało życie mojego dziecka, gdy nie będę w stanie mu pomagać?
- jak długo będę w stanie funkcjonować bez wytchnienia i wspierać moje dziecko?

Projekt POD SKRZYDŁAMI AGENORA ma na celu zdobycie środków na sfinansowanie dla tych mam:
- polis ochronnych na życie, aby mama była pewna, że gdy jej zabraknie, dalsza rehabilitacja, terapia i specjalistyczna opieka dla dziecka będzie kontynuowana
- pakietów medycznych, aby w momencie utraty zdrowia mama mogła szybko skorzystać z fachowej opieki medycznej
- opieki wytchnieniowej - zapewnienie raz w miesiącu opieki specjalisty do chorego dziecka, aby mama mogła odetchnąć i znaleźć czas: na wypicie pierwszej ciepłej kawy, na spacer bez pośpiechu i ciągłego czuwania nad dzieckiem, na znalezienie bądź kontynuowanie wcześniej zarzuconych pasji.

Projekt wymaga określonych środków finansowych, pragniemy je pozyskać poprzez następujące działania:
a/ #activZamiast – akcję sprzedaży poprzez stronę Fundacji Agenor i sieć klubów fitness koszulek funkcyjnych (Lotto, Umbro), z których dochód będzie przeznaczony na sfinansowanie tych potrzeb
b/ urodzinowe zbiórki na Facebooku - sympatyków naszej fundacji poprosimy o tworzenie zbiórek z okazji ich urodzin na portalu społecznościowym
(Facebook zweryfikował nas pozytywnie w 2019 roku i wydał zgodę na zbiórki).
c/pozyskiwanie od przedsiębiorców darowizn, które przeznaczymy na zakup powyższych usług.

Firmy biorące udział w naszych akcjach otrzymają od nas specjalne podziękowania (odznaka, medal, dyplom) oraz odpowiedni do wysokości darowizny pakiet promujący firmę w naszych mediach społecznościowych.