Projekt „ Pod skrzydłami Agenora ”

Fundacja Agenor rozpoczyna projekt pomocy matkom samotnie wychowującym chore lub niepełnosprawne dzieci.

Gdy rodzi się chore dziecko średnio 6-ciu na 10-ciu mężczyzn odchodzi z domu. Te zawstydzające dla mężczyzn statystyki pokazują skalę problemu jakim jest samotne wychowywanie chorego dziecka przez matkę. Do braku męża wspierającego w codziennej pracy z chorym dzieckiem, dochodzi niezdolność obecnego systemu opieki zdrowotnej i polityki społecznej ,do pełnego zaopiekowania się taką niepełną rodziną. To powoduje ,że matka musi zacząć pełnić wszystkie role : jest matką , ojcem, rehabilitantem, nauczycielem i psychologiem . Musi też poszukiwać form finansowania dla dużo większych niż zwykle potrzeb swojego dziecka.

Gdy matka zostaje sama z chorym dzieckiem przestaje funkcjonować jako kobieta, pracownica, przedsiębiorca , przyjaciółka , funkcjonuje jedynie jako „matka chorego dziecka”. Jako taka chce zaspokoić wszelkie potrzeby dziecka i robi to poświęcając temu każdą chwilę.

Taka rola przez 24 godziny na dobę często odbija się na zdrowiu kobiety. A jej dobry stan zdrowia jest podstawowym gwarantem odpowiedniej opieki nad chorym dzieckiem. Gdy matki zabraknie, zaczyna się tragedia dla chorego dziecka.

Fundacja Agenor zdając sobie sprawę, że samodzielne wychowywanie chorego dziecka stanowi wielkie wyzwanie i angażuje wszystkie siły matki, chce wspierać takie rodziny. Dla Ich dzieci organizujemy akcje charytatywne ( akcja Zamiast www.fundacjaagenor.pl) aby zebrać pieniądze na najpilniejsze potrzeby naszych podopiecznych. Ale poza bieżącą pomocą chcemy też wybiegać w przyszłość tych dzieci, i dać ich matkom pozytywną odpowiedź na pytanie :

„Co się stanie z moim dzieckiem, gdy mnie zabraknie?"

„ Chcemy dać tym mamom coś niezwykle ważnego w Ich sytuacji, spokój ducha i pewność, że gdy zdarzy się ciężka choroba lub zabraknie Ich w życiu swojego chorego dziecka , leczenie, rehabilitacja czy innego rodzaju konieczne terapie będą w dalszym ciągu realizowane.

Projekt „Pod skrzydłami Agenora” ma za zadanie zaangażować wszystkich wrażliwych społecznie przedsiębiorców, aby zebrać pieniądze ,(jako darowizna dla fundacji) z których Fundacja Agenor zakupi polisy ochronne dla matek samotnie wychowujących chore dzieci. Pieniądze z polisy będą wypłacane mamie, w przypadku gdy poważnie zachoruje lub ulegnie wypadkowi, który spowoduje trwały uszczerbek na zdrowiu. W razie śmierci matki pieniądze zostaną zdeponowane na subkoncie chorego dziecka, naszego podopiecznego , i będą wydawane celowo na leczenie lub rehabilitację (po przedstawieniu faktur lub proformy) .

Docelowo pragniemy taką opieką ubezpieczeniową objąć wszystkie matki naszych podopiecznych.

Naszymi Partnerami w doborze najkorzystniejszego pakietu ubezpieczeniowo-medycznego są: Agnieszka, Bożena, Małgorzata i Mariusz, którzy tworzą zespół zaangażowany w konstruowanie indywidualnych programów ubezpieczeniowych, zabezpieczenie zdrowia i życia a także oferujący bezpłatne audyty posiadanych rozwiązań.

Oni już posiadają nasze certyfikaty ambasadora.

Wszystkich przedsiębiorców zainteresowanych udziałem w naszym projekcie zapraszamy do kontaktu (maciej.jurus@fundacjaagenor.pl, tel. 503 845 512).