Michał jest pogodnym, ciekawym świata chłopcem. Urodził się z dziecięcym porażeniem mózgowym. Jest to porażenie czterokończynowe. Michał samodzielnie nie chodzi, porusza się na wózku inwalidzkim, prowadzonym przez opiekuna. W poznawaniu świata najbardziej przeszkadza jednak to, że nie mówi.

Chciałby zadać tyle pytań, pochwalić się wiedzą, którą posiada (nie tylko z zakresu siódmej klasy, do której teraz uczęszcza), porozmawiać z kolegami i dorosłymi o swoich zainteresowaniach. Michał jest miłośnikiem motoryzacji, ale w jej specyficznej, wąskiej odmianie. Interesuje się transportem miejskim. Autobusy krakowskie nie mają przed nim tajemnic. Bardzo lubi też muzykę, ale chce być jej aktywnym uczestnikiem. Dlatego na koncertach najbardziej chciałby siedzieć przy… perkusji. Zdecydowanie woli koncert z perspektywy sceny a nie widowni.

Brak możliwości prawidłowego ruchu oraz spastyczność mięśniowa spowodowały u Michała liczne przykurcze, powodujące ból przy każdej próbie pionizowania.

Szansą na pozbycie się tego bólu jest zabieg fibrotomii, który likwiduje przykurcze i złogi mięśniowe.

Taki zabieg w Polsce kosztuje 10900 zł.

W IV edycji akcji Zamiast chcemy zebrać pieniądze na dofinansowanie (ok.6,5 tys. zł) tego zabiegu.

Pomóżmy Michałowi cieszyć się życiem bez bólu.

Chcesz pomóc Michałowi? Liczy się każda złotówka 🙂 Wpłać Darowiznę