Krystian ma głęboko posunięty autyzm, jest niemówiący, od niedawna dopiero zaczyna nawiązywać kontakt wzrokowy. Wymaga pomocy praktycznie w każdej czynności (jedzenie, ubieranie się, mycie, toaleta – choć na noc i podczas długich podróży jest pieluchowany). Z uwagi na poważne problemy jelitowe jest na specjalnej diecie. (eliminacja glutenu, mleka krowiego i wszystkich produktów z mleka krowiego, ograniczenie skrobi).

Konieczne są regularne badania i wizyty kontrolne. Smutna rzeczywistość rzadko pozwala na korzystanie z usług NFZ. Wymaga wsparcia farmakologicznego by przespać noc. (Intensywna terapia i dieta też pomagają w zasypianiu). W wolnym czasie głownie się stymuluje -wykonuje monotonnie jedną czynność. By odwrócić go od tych stymulacji, które pogłębiają jego zły stan, staram się zapewniać mu odpowiednie terapie oraz ćwiczyć w domu. Bardzo potrzebne są mu też w domu sprzęty do „zabawy” czyli elementy sensoryczne, specjalna kamizelka obciążeniowa czy nowa kołderka obciążeniowa (Obecna już jest za „lekka”. Kołderka taka powinna ważyć 2% wagi ciała dziecka). Ważna jest też ciągłość terapii oraz częstotliwość.

Terapia czaszkowo-krzyżowa, terapia ręki, logoterapia oraz zabiegi mikropolaryzacji to najważniejsze i najbardziej potrzebne obecnie sposoby leczenia.

W IV edycji akcji Zamiast chcemy zebrać pieniądze na sfinansowanie pełnego cyklu zabiegów mikropolaryzacji czyli 3600 zł( 3 serie po 15 zajęć a` 80 zł za jedne).

Krystian jest pod opieką poradni dla dzieci z autyzmem EFFATHA w Krakowie, poradni genetycznej, metabolicznej oraz pod opieką neurologa, psychologa. Krystian ma też niezdiagnozowaną wadę wzroku gdyż żaden lekarz okulista nie jest w stanie go zbadać. Czekamy na decyzje w sprawie badania wzroku podczas narkozy. Jesteśmy tez zapisany na pierwszą wizytę do immunologa oraz kardiologa (pojawił się problem z pracą serca). Syn w żaden sposób nie jest w stanie przekazać że coś go boli albo że źle się czuje.

Chcesz pomóc Krystianowi? Liczy się każda złotówka 🙂 Wpłać Darowiznę