Franio urodził się 28 grudnia 2005 r., z wadą rozwojową w postaci rozszczepu kręgosłupa. Przeszedł dotychczas 6 operacji, w tym 3 ratujące życie. Ma trudności z chodzeniem i wymaga pomocy przy niektórych czynnościach samoobsługowych. Najważniejszym celem, do którego nieustająco dążymy jest uzyskanie jak największej samodzielności. Porusza się na wózku inwalidzkim, krótkie dystanse pokonuje z chodzikiem rehabilitacyjnym lub o kulach.

Ze względu na wadę rozwojową pogłębiają się problemy z kręgosłupem, zwłaszcza teraz, gdy Franio coraz szybciej rośnie. Jednym ze sposobów zatrzymania tych niekorzystnych procesów jest odpowiednia forma rehabilitacji. Taką formą jest min. Korzystanie z handbike`a. Od najmłodszych lat jest wielkim fanem motoryzacji. Kolekcjonuje modele aut i jest to jego największa pasja.

Franek jest najstarszym z trójki rodzeństwa – ma młodszego o 1,5 roku brata Grzegorza oraz o 4 lata młodszą siostrę Hanię. Tworzą bardzo zgraną ekipę, w trudnych sytuacjach zawsze się nawzajem wspierają.

Chcesz pomóc Franiowi w rehabilitacji? Liczy się każda złotówka 🙂 Wpłać Darowiznę